info@gripopleren.nl

Leer een nieuwe taal, schrijf een verhaal!

”leestijd:” 2 minuten

Alle informatie en prikkels die een mens gedurende zijn leven opdoet, kan omgezet worden in kennis. Bij het leren van een nieuwe taal kennen we allemaal ondertussen het belang van herhalen wel. Toch zijn er andere mogelijkheden die kunnen helpen om de geleerde informatie om te zetten in daadwerkelijke taalvaardigheid. Ontdek het belang van voorkennis, associaties, context: het hebben van een verhaal!

Bovenstaande elementen maken het namelijk mogelijk voor je hersens om een nieuw touwtje te knopen aan een al bestaand touwtje. Op die manier ontstaat er een sterk net in plaats van enkele losse flodders (die je na het proefwerk direct weer vergeten bent). Het leukste en gemakkelijkste is natuurlijk als je een relatie kunt leggen tussen de nieuwe woorden die je moet ‘stampen’ en een interessant onderwerp of hobby van je.

Een van mijn leerlingen had een SO en moest wel 100 woordjes leren. Mijn leerling heeft dyslexie en vindt woordjes leren misschien wel een van de ergste dingen om te doen. Het kost veel tijd en het is alles behalve gemakkelijk. We hebben daarom een aantal verhaaltjes verzonnen om het leren makkelijker en leuker te maken. Hieronder volgt mijn voorbeeld waarbij alweer 20% van de te leren woordjes verwerkt is.

Het is ondertussen alweer meer dan 7 jaar geleden dat Amy Winehouse overleed, maar we zingen haar wereldhits nog altijd mee. Denk aan “Valerie” en “Rehab”.

(Youtube ze maar als je twijfelt, je kent ze heus. ?)

 

The story of Amy Winehouse

She was a famous singer and addict. She was addicted to drugs and alcohol. (We’ve all heard how addictive marihuana can be.) Her managers disapproved of her addiction and tried to warn her. She has made song about it “They tried to make me go to rehab but i said no, no, no”. What an insult! She was furious. She didn’t understand what they made such a fuss about. Amy always seemed to be independent, had a rude attitude and wasn’t ashamed of her behavior. But in the end, it probably would have been best if she would have tackled her bad habit. Because now she found death instead of the detox centre.

(I apologise for my bad sense of humour.)

 

Op deze manier maken je hersenen een beeld bij de nieuwe woorden die je leert. Door de onderlinge verbanden is het een stuk gemakkelijker voor je hersenen om de nieuwe informatie aan elkaar te koppelen en te onthouden. Bovendien een stuk leuker, toch?

Nieuwsgierig geworden naar welke tips Grip op leren nog meer voor jou heeft?

Lees dan ook onze vorige columns of neem contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

48039913_2279051185704840_217646484177289216_n

Schaatsbaan is geopend

De schaatsbaan gisteren feestelijk geopend met een heerlijk hapje en drankje!
presentatie-op-scherm

Grip op leren vanaf nu ook in Valkenswaard

Ja het is zover. Grip op leren komt naar Valkenswaard! Na een doorslaand succes in Bladel gaan we onze individuele...
48077758_2277281652548460_4229119438693072896_n

De sint wist ons ook te vinden!

De Sint wist ook de hardwerkende mensen van Grip op leren te vinden en gaf ze iets dat hen wel...
47400436_2274766682799957_8784598598802210816_n

Een nieuwe taal leren

Een nieuwe taal leren De relatie tussen je zintuigen en je geheugen Een nieuwe vreemde taal leren is voor veel...
pexels-photo planning

Plannen: leer jezelf kennen!

Plannen is een vaardigheid. Waarom het zo belangrijk is om dit te weten? Het feit dat het een vaardigheid is,...